1-1. امور عقلی؛ فردی و فرافردی

امور مربوط به گوهر وجودی انسان، جامعه و جهان

بررسی فقه ولایی در غزه؛ «بی‌تابی ولایی» یا «ملاحظه‌کاری عقل سرد»

«وَ ما لَكُمْ لا تُقاتِلُونَ في‏ سَبيلِ اللَّهِ وَ الْمُسْتَضْعَفينَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ وَ الْوِلْدانِ» نساء، 75. به نام خدا و سلام خدا و خاندان پیغمبر و امام زمان و ولیّ فقیه بر فلسطین، غزه و حماس! بی‌گمان اسلام و قرآن و خاندان پیغمبر و امام زمان و حجت …

ادامه نوشته »

دید فلسفی، فقهی و ابرفقهی به تَک‌پند خدا؛ قیام و انقلاب

ابرفقه

معمای پیچیده: اول عقل و قیام و سپس فکر ابرفقه نمی‌گوید «نخست اندیشه، سپس اقدام» بلکه می‌گوید نخست اقدام عقلی، سپس اندیشه: «العُقولُ أئمةُ الأفکار و الأفکارُ أئمةُ القلوبِ و القلوبُ أئمةُ الحواسِّ و الحواسُّ أئمةُ الأعضاء». کراجکی، کنز، ۱: ۲۰۰. عقل‌ها امامان فکرها هستند و فکرها امامان قلب‌ها و …

ادامه نوشته »

ادبیات رهبری در 3 مقطع گوناگون، برای تشخیص نامزد مطلوب

نگاه ایدئواستراتژیک امام خامنه ای

سیلان معنای اصلح و عناصر ساخت آن مفهوم اصلح در فقه انتخابات، دو رکن دارد: «ویژگی های فرد» و «ویژگی های محیط». با تغییر هر یک از این دو، ممکن است یک فرد که دوره پیش یا حتی تا یک سال پیش هم اصلح تلقی می‌شد، دیگر اصلح نباشد. تغییرات …

ادامه نوشته »

مهندسی معکوس تکنولوژی صلوات؛ درآمدی بر امیرشیمی +پاورپینت

تکنولوژی تولید ماده شفابخش (عسل): روزی رسول اکرم و علی علیهما السلام در نخلستانی بودند؛ زنبور عسلی مشغول چرخیدن به دور پیامبر شد. ایشان فرمودند یا علی! این زنبور ما را به ضیافت عسل دعوت می کند … آنگاه از زنبور پرسیدند: با آنکه شما از شکوفه تلخ مزه می مکید, …

ادامه نوشته »

معناکاوی «هنگ و فرهنگ»

هنگ یعنی ترتیب و چینش رتبه مند که وقتی در حوزه فکر به کار می رود، می توان گفت که به معنای تدبیر و سنجش امور پشت سر هم است. «هنگ» گاهی در معنای مصدری است: یعنی ترتیب دادن و تدبیر کردن است و گاهی دارای معنای حاصل مصدری؛ یعنی …

ادامه نوشته »

امیرکاوی معنای «عضو» از کتب لغت

بسم الله الرحمن الرحیم بررسی مفاد کتب لغت موجود در نرم افزار قاموس دو نشان می دهد که عضو به معنای هر بخش از چیزی[۱] یا هر فرد[۲] از جمعی است که دارای نوعی هویت و کارکرد خاص است؛[۳] اما در عین حال، با قرار گرفتن اعضاء در کنار هم …

ادامه نوشته »

امیرکاوی معنای ادب و نسبت آن با عقل

در این بررسی ابتدا به کشف معنای روایی می پردازیم و سپس به کشف معنای لغوی و در پایان به کشف ارتباط بین این دو. منظور از «امیرکاوی»، بررسی و استنطاق مساله بر پایه معیاری که در این روایت امیرالمؤمنین (ع) تجلی یافته است: الْعُقُولُ أَئِمَّهُ الْأَفْکارِ وَ الْأَفْکارُ أَئِمَّهُ …

ادامه نوشته »

بهشت نرفتن مدافعان‏ حرم بی ‏بی‏ زینب در سوره زُمر و بشارت‏ به مدافعان بی‏ بی‏ سی

و سیق الذین اتقوا ربهم الی الجنةزمراً

بسم رب زینب؛ سلام «وَ سیقَ‏ الَّذینَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَی الْجَنَّهِ زُمَراً» زمر، ۷۳. تهمت روشنفکران به مدافعان حرم، تیغ تراز #تیغ_داعش؛ تیغ طعنه شامیان هم تیزتر از تیغ شمر و تیر سه شعبه بود: الشام الشام الشام! در دشواری‏ها‏ی دنیا و آخرت باید بر کشتی حسین سوار شد که «شتابان …

ادامه نوشته »

پدافند غیرعامل در تبلیغ غدیر و تحلیل امنیتی واژه «مولا» در «من کنت مولاه»

چرا نام حضرت علی علیه السلام با عنوان صریح جانشینی ایشان بعد از پیامبر، در قرآن به صورت «نص» نیامده است؟ آیا سزاوار است که به مسائل کم ارزش تری در قرآن، حتی به صورت مکرر اشاره شود، اما به این مسأله حیاتی، به صورت یاد شده پرداخته نشده باشد؟ …

ادامه نوشته »

علامه طباطبایی‌؛ انقلابی، ضدانقلاب یا غیرانقلابی؟ نقدی به حکیمی و محقق داماد

در پی انتساب تهمت غیرعلمی و نامشروعِ «اسلام، شهید انقلاب» به علامه طباطبایی، ناگزیریم نسبت ایشان با انقلاب را برای صیانت از حقیقت، بررسی کنیم. ساختار ارزیابی ما، مبتنی بر فقه استراتژیک است. عصاره پردازه فقه استراتژیک اسلامی چنین است: «العقولُ ائمّه الافکار و الافکارُ ائمهُ القلوب و القلوب ائمهٌ الحواسِّ و …

ادامه نوشته »